Keller, Winemaker's dinner, februar 2009

En af Tysklands bedste hvidvinsproducenter, Klaus Peter Keller, Rheinhessen,  præsenterede nogle af sine vine ved en Winemaker's dinner i København. Keller's danske importør, Atomwine, havde arrangeret.

På første klasse

Vin-middagen foregik på restaurant Noma, der i 2008 fik to stjerner i Guide Michelin og derudover i samme år blev kåret til den 10. bedste restaurant i verden af det britiske blad Restaurant Magazine. Så der var på alle måder lagt op til vin- og madoplevelse på første klasse.

Restaurant Noma med gæster

Eneste smagning af sin art i verden

Ikke nok med at både vinproducent og restaurant tilhører eliten i deres respektive kategorier. Smagningen bød også på mulighed for at smage vine, som på verdensplan kun blev præsenteret denne ene gang.

Klaus Peter Keller og Tom Pedersen

Og hvorfor skulle vi så være privile­gerede?
Jo, man kunne forstå på Klaus Peter Keller, at han var virkelig glad for Tom Pedersen (= Atomwine) som importør, og at Keller hos ham havde mødt en stor passion for sine vine.
Det var man ikke i tvivl om, når man hørte Tom Pedersen introducere vinene og arrangementet. Den stilfærdige glød, som hørtes i stemmen og mærkedes på udstrålingen, var helt tydelig, og gav os en fornemmelse af, at det var ren kærlighed, der var tale om.
Her var to mennesker, der ville dele noget af det ypperste de kendte med os andre.

Tysk Riesling og os

Før vi fortæller lidt om vinene, er det nok på sin plads lige at give indtryk af, hvor i vores Riesling-udvikling vi er.
Vi deler nok skæbne med mange andre, der som unge begyndte deres liv med hvidvin med de tyske Riesling vine, hvorefter det pludselig blev for sødt. Så kom der en pause, der i vores tilfælde skal tælles i tiår.

For et par år siden blev der slået et slag for de tyske Riesling vine ved messen Riesling & Co, som jeg (Preben) deltog i. Vi havde nogen tid i forvejen læst om en ny bølge af tørre, tyske kvalitets-Riesling-vine, og det skulle lige tjekkes ud.

Det vakte i høj grad fornyet interesse hos mig og en fornemmelse af, at gammel kærlighed ikke ruster.
Vi begyndte at smage på vinene, hvilket har tændt mig yderligere, mens Helle har været mildest talt forbeholden. Hun har, de fleste gange, hvor jeg har serveret en tysker, ved blindsmagning hurtigt spottet det tyske, er stået af og har udbedt sig en Alsace. Så jeg har mestendels dyrket min fornyede tysk-riesling-interesse alene.

Da så vin-middagen med Keller blev annonceret, tænkte jeg, at hvis der skulle gøres et forsøg mere på at få hende med på vognen, så måtte det være her og nu. Og det lykkedes! Selvfølgelig omvendte det hende ikke til at være fan af tysk Riesling generelt, men konfronteret med de vine, der var i glassene ved denne fornemme smagning af Keller's vine, overgav hun sig fuldstændigt.

Morstein, Abtserde og lidt Von der Fels

Programmet

Menuen lød på snacks og 7 retter mad ledsaget af 11 vine, heraf 2 røde.

Vi vil i det følgende koncentrere os om vinene.
Maden gjorde ikke det store indtryk på os. Vi kom bestemt forbi gode smage og især visuelt flotte arrangementer på tallerkenen. Men ikke rigtig noget, der vil optage plads i langtidserindringen. Matchene til vinene var svingende.

Vin-program

(I de tilfælde, hvor vi kender nuværende eller tidligere priser hos Atomwine, anføres disse.)

Grüner Silvaner Trocken, 2007 (forhandles ikke, kostede 63 kr.)

Riesling Trocken, "Von der Fels", 2007 (119 kr.)

Riesling Grosses Gewächs, "Morstein", 2007 (445 kr.)

Riesling Grosses Gewächs, "Abtserde", 2007 (445 kr.)

Riesling Trocken, "G-Max", 2007 (995 kr.)

Riesling Trocken, "G-max", 2006

Riesling "Reserve", 2007 (frigives 2012)

Spätburgunder Grosses Gewächs, "Bürgel Felix", 2005

Spätburgunder, "FR", 2005

Riesling Spätlese "Rüdesheimer Berg Roseneck", 1997

Riesling Auslese, Goldkapsel "Dalsheimer Hubacker", 2002 (339 kr.)

Klaus Peter Keller Klaus-Peter Keller

Grüner Silvaner, 2007

Sammen med de indledende snacks blev denne vin serveret, den eneste ikke-Riesling af de hvide.
Den fungerede fint som aperitif, velsmagende og sprød. Den virkede bedre i denne sammenhæng og på dette tidspunkt end da jeg smagte og anmeldte den for et halvt år siden.

Riesling Trocken, "Von der Fels", 2007

Klaus Peter Keller fortalte, at denne vin fremstilles af druer fra yngre stokke på hans fire Grand Cru marker, og den skulle således give en introducerende fornemmelse af hvad hans større vine fra samme årgang drejer sig om.
Vinen havde bl.a. duft og smag af tropefrugt, havde både sødme og friskhed.
Vi har et par flasker af vinen og anmelder den derfor, hvis den stadig er til salg, når vi smager den.

Riesling Grosses Gewächs, "Morstein", 2007 og Riesling Grosses Gewächs, "Abtserde", 2007

Da disse to Grand Cru (tysk: Grosses Gewächs) vine koster det samme og blev serveret til samme ret, var det umiddelbart nærliggende at sammenligne dem.

Udsnit af to etiketter

Riesling Grosses Gewächs, "Morstein", 2007 og
Riesling Grosses Gewächs, "Abtserde", 2007

Disse to Grand Cru vine befinder sig (antyder prisen) niveauet over Keller's to andre Grand Cru vine, Kirchspiel og Hubacker, som er dem der almindeligvis ses til salg på Atomwine's hjemmeside. De to sidstnævnte befinder sig i 250 kr.'s lejet, mens nærværende Morstein og Abtserde koster 445 kr. og sælges i meget begrænsede mængder. Så det vil være vine, som man typisk kun kommer forbi, hvis man tilhører den særligt dedikerede skare af Keller-fans.

Den pudsige måde at skrive Abtserde på (billedet ovenfor) skyldes, at Keller endnu ikke har fået tilladelse til at bruge navnet og derfor går via den viste omskrivning.

Det var meget flotte vine, vi sad med i glasset her. Morstein havde en krydret duft og smagstypen var "federe", mere eksotisk og ligefrem.
Abtserde havde en mere parfumeret duft, var mere massiv og tørrere i munden, mere elegant stil. Vi havde denne som favoritten blandt de to.
Smukke vine begge to.

Stilen gav Helle associationer til Frankrig, især hvad Abtserde angik. Og det skal ses som et stor kompliment.
Abtserde var i det hele taget vores bedste hvidvinsoplevelse denne aften.

Udsnit af etiket

Riesling Trocken, "G-Max", 2007 og
Riesling Trocken, "G-max", 2006

G-Max er Keller's dyreste vin. Vi er oppe på 995 kr.

2007'eren udviklede sig kolosalt i glasset fra de første 5-10 minutter at være lidt sær med en underlig bitone og uden at give så meget fra sig, til trods for at vinen var omhældt. Lige her måtte jeg (Preben) høre, om vinen var som den skulle være, og det var den, forsikrede Keller, der tilføjede "It's a baby, it's a baby".
Det sære fordampede hurtigt som dug for solen, og vinen stormede frem i klassisk stil med en extrem balance. Storheden kunne fornemmes i sidste mundfuld.

2006 var fuldstændig anderledes. Det skyldtes angiveligt, at en lille del af høsten var "angrebet" af botrytis. Vanvittig flot duft og med tydeligt præg af botrytis i smagen. Der var associationer til Alsace.

Vores bord

Vi sad til bords med en forsamling herrer, der forekom at være særdeles erfarne og kyndige Keller-fans. En kunne berette om en netop indhøstet erfaring, der sagde, at G-Max 2001 og især 2002 skulle gemmes.
Heroverfor står forhandlerens udsagn om, at Keller's vine er bedst fra 1 år efter høsten og "indtil ens stak er tom".
Vi har til gode at gøre vores egne erfaringer (med Grosses Gewächs vinene), men kunne i hvert fald ved denne lejlighed konstatere at G-Max 2006 bød på masser af indlysende velsmag og drikkeglæde. Når det er tilfældet, er vi ikke dem, der gemmer.

Riesling Reserve etiket

Riesling "Reserve"

Som nævnt tidligere blev der ved middagen præsenteret vine, som det ikke er enhver forundt sådan lige at komme forbi. En af disse var en prøve på en ny vin, som skal lanceres i 2012. Den går under arbejdstitlen Reserve. Hvad den kommer til at hedde til sin tid, vides ikke.
Druerne kommer fra en hemmelig vinmark, og ideen er at lave en vin med ca. 10 g restsukker pr. liter. Meningen med at frigive den sent er, at restsukkeret skal integreres først.

Det var synd, at vinen blev serveret så varm. Den var over 16° fra start og steg hurtigt yderligere. Helle fandt vinen vammel, mens jeg på trods af den megen sødme og den høje temperatur oplevede, at det var en meget flot vin med den for Keller sædvanlige umanerlige balance.
Det er klart, at vinen rettelig skal bedømmes, når den er, som meningen er: med restsukkeret integreret. Men det er altid spændende at få et kig ind i "troldmandens værksted".

Pinot Noir (Spätburgunder)

Klaus Peter Keller fortalte, at det normalt var sådan, at der hvor det var godt at dyrke Riesling, havde man almindeligvis dårlige erfaringer med Pinot Noir (eller Spätburgunder, som den hedder på de kanter) og omvendt.

David Rayer og Klaus Peter Keller David Rayer og Klaus Peter Keller

Men Keller er, fortalte han, med sine naturresurser begunstiget med at kunne håndtere begge druesorter med fine resultater.
Han omtalte Pinot Noir som "rød Riesling", dvs. det handlede ikke om kraft og koncentration, men om elegance. Og det er netop elegancen, som Keller generelt tilstræber.

David Rayer, en af Keller's gode venner, franskmand med indgående kendskab til Bourgogne's vine, assisterer ved fremstillingen af Keller's røde vine.

Vinene

Vi smagte 1) Spätburgunder Grosses Gewächs, "Bürgel Felix", 2005 og 2) Spätburgunder, "FR", 2005.
Begge vine var overordentlig velduftende med søde bær og en hel del fad i den moderne karamel-/fløde-genre, "FR" med dybere og mere krydret næse.
De var også store og flotte i munden, lækre. Det ret markante fadpræg gik igen i smagen, og vi oplevede, at det slørede druekarakteren. Især "FR" smagte meget af fad.
Tiden må vise, om vinen kan opsuge og integrere fadet.

Spätlese til osten

Vinen til osten var Riesling Spätlese "Rüdesheimer Berg Roseneck", 1997.
Den var glimrende og fungerede ok til osten, men der var ikke noget her, der for alvor fik os op af stolene.
Til gengæld var vi overordentlig glade for, at ostene blev ledsaget af to skiver groft rugbrød, da vi her var ganske optaget af at få stillet den basale sult. Det kan forekomme morsomt efter 5 retter, men den form for morskab har vi oplevet før, når det skal være rigtig fint.

Flot Auslese afslutning

Aftenens sidste vin var den flotte Riesling Auslese, Goldkapsel "Dalsheimer Hubacker", 2002 med masser af eksotisk frugt, diskret sødme og fin friskhed. En flot afslutning på en imponerende opvisning i hvad tysk Riesling kan være.

Maden og vinen

Maden var skøn at skue. Men på vores smagsløg var det især vinene der gjorde indtryk.
 

Mad på Noma
Din Internet Explorer er stærkt forældet, og mange ting på Vinsiderne.dk vil derfor enten ikke kunne ses, se helt forkerte ud eller ikke fungere. Vi opfordrer dig derfor til at hente en ny version af Internet Explorer. Eller endnu bedre: Brug en anden browser som f.eks. Firefox.
Du bruger den forældede Internet Explorer 7 (eller måske Internet Explorer 9 i kompatibilitets-visning). Det betyder, at nogle ting på Vinsiderne.dk ikke vil virke, og andre ting vil blive vist forkert eller slet ikke. Vi opfordrer dig derfor til at hente en ny version af Internet Explorer. Eller endnu bedre: Brug en anden browser som f.eks. Firefox.