Vin Indkøb ... - hvad / hvor meget ...

Alle vinrelaterede emner kan debateres. Du kan oprette debatter, give udtryk for dine synspunkter og svare på andres indlæg.
Besvar
Oenophile
Indlæg:32
Tilmeldt:tors 20/03-08 01:40
Geografisk sted:Århus, Denmark
Kontakt:
Vin Indkøb ... - hvad / hvor meget ...

Indlæg af Oenophile » ons 09/04-08 21:49

- Hvor meget er I villige til at give for en vin, når I køber ind til flg. formål ...;

1) "hverdags" brug
2) får gæster eller skal være vært for nogle andre
3) højtider
4) Misc - alt andet, lige fra vinsmagningerne til "extravaganza" ...

Største parten af mine indkøb til

1) dagligdags brug kommer fra enten italien eller eller USA
2) som regel fransk eller italiensk, men kommer meget an på hvad vi skal have at spise, eller "hvad jeg laver af mad" ...
3) Rhone og/eller italien
4) vinen her bliver oftest "dikteret" af det "temperant" jeg er i, eller hvorvidt dem jeg skal smage vin med, er "lige så "nørdet", som jeg selv kan være ...

- Personligt (har lige gennemgået min liste af vinkøb fra de 2 seneste år ...) har jeg fundet ud af, at jeg sjældent ryger ned under 80-90,- når jeg køber vin ind, uanset ..., som regel, når jeg køber ind lander jeg på omkring 100-150,- pr flaske. Her skal det nævnes at jeg yderst sjældent køber vin ind når jeg går på indkøb, eneste undtagelse er SuperBrugsen i Hørsholm ... (faktisk er Cono Sur det første vinindkøb fra et supermarked i næsten 8 mdr ... - i den henseende er jeg nok det, som må betegnes som værende "fag-skadet" ... :flov: ) Det, og så at jeg til daglig arbejder med vin, og derfor bl.a. benytter mig af muligheden for at købe vin ind, via mit arbejde, medvirker i høj grad til, at jeg som sagt sjældent køber vin ind når jeg er ude at handle i et supermarked til daglig ...

Når det er sagt, så er jeg ganske klar over, at man kan købe og gøre gode fund i super-markeder ..., om end det for mit vedkommende synes at være sjældent ... >< (og nej, jeg mener ikke at jeg er en "snob" hvad det angår)

Grunden til mit spørgsmål i denne "post" er, at jeg er nysgerrig efter at høre hvad det er, andre mennesker går efter, og hvor stor en indflydelse prisen bl.a. spiller, når de køber vin ind, for mit eget vedkommende må jeg nok erkende at prisen i mange tilfælde spiller en mindre rolle, såfremt jeg mener at vinen kunne være interessant at smage ...

Som regel når jeg "ser på vin" kigger jeg efter; område/land - type - producent. Jeg er ret glad for "oversøisk vin" fra Washington State og Oregon (Usa), men også tyske og østrigske hvidvine "tænder mig". Fra Italien her jeg efterhånden fået "øjenene op" for det meste. Fra Frankrig er det ret begrænset; køber stort set kun vine fra Bourgogne, Rhone, Bandol og Languedoc-Roussillon, samt vine fra Ribera del Duoro og Rias Baxias i Spanien.

Det kan godt være at emnet er blevet berørt i forskellige andre emner, men ikke desto mindre tillader jeg mig at lave en ny "tråd" omkring dette.

Tak fordi i læste og (måske gider at svare) ... :)

Mvh,

PK

Søren Kamp
Indlæg:59
Tilmeldt:tirs 01/01-08 19:45
Geografisk sted:Roskilde

Indlæg af Søren Kamp » ons 09/04-08 23:18

Spændende emne PK.

Jeg tror vi spænder bredt på dette forum mht. hvad og hvor dyr vin vi køber på dette forum, som jeg fornemmer er en sund blanding af entusiastiske nybegyndere og lidt mere dedikerede vin-afficionados, hvilket jeg synes er fedt og debatten herinde er dejlig uhøjtidelig.
Nå, men mht. vinindkøb, så er min personlige indkøbsstrategi (hvis man kan tale om en sådan, da den er ret impulsiv) ikke styret af hvilke lejligheder, jeg har tænkt mig at drikke vinene til. Derimod køber jeg hvad jeg aktuelt synes er spændende og har lyst til på det pågældende tidspunkt. Det har efterhånden givet et ok stort lager, hvor det stort set aldrig er et problem at finde en flaske til en given lejlighed, om det så er hverdag eller fest.
Mht. prisleje, har jeg det lidt på samme måde som dig og jeg/vi drikker typisk vine i 100-150 kroners klassen, hvor jeg føler man får meget for pengene, hvis man ved hvad man skal gå efter. Omvendt vil jeg sige, at prisen bestemt ikke er underordnet selvom jeg synes noget lyder super spændende og vildt godt kunne tænke mig at prøve at smage. Ikke fordi vi lever på sultegrænsen her i huset, men jeg gider simpelthen ikke kaste læssevis af kroner efter en eller anden over-hyped kultvin eller overpriced Bordeaux/Bourgogne fordi det er smart at drikke eller for at booste mit vin-ego, så jeg kan spille smart på et eller andet forum. Der er en god til rimelig pris-kvalitets ratio indtil 3-400 kroner/flasken, herefter er det varm luft og etiketter.
Omvendt må jeg dog erkende, at jeg i min samling ikke har vine under 60 kroner liggende og i det hele taget meget få under 100,-.

Jeg køber stort set aldrig vin i supermarkedet, fraset Nettos årlige efterårstilbud på Poggio Rosso og enkelte smutture til vores lokale superbest, som har et ok sortiment, og af og til kører nogle gode tilbud.
Der er simpelt hen efterhånden så mange (internet) forhandlere, som kan tilbyde vin fra dedikerede vinbønder, som har en passion for deres erhverv, men ikke har størrelsen til at afsætte i kvanta der er relevante for supermarkedskæder. Vinen fra disse producenter er ikke et mainstream produkt, som det man 9 ud af 10 gange får tilbudt i supermarkedet. Det er vine, der udtrykker hvor de kommer fra, og hvem der har lavet dem. Man skal måske slippe 80-100 kroner for en basisvin i modsætning til 50-60 kroner i supermarkedet. Til gengæld bliver man et gladere menneske, og en hel del klogere...

Godt og vel 75% af min vin er fra Italien, og altovervejende Toscana og Piemonte. Af de resterende 25% er langt størstedelen fra Rhone og i særdeleshed Chateauneuf du Pape.
Enkelte Bourgognevine og efterhånden ikke mere Bordeaux. Ikke fordi jeg ikke kan lide sidstnævnte - det kan jeg godt, men i min verden besidder de slet ikke samme sjæl og vame som Toscanske vine på sangiovese, som er der mit hjerte ligger. Det være sig alt fra simpel Chianti til Brunello, som er et bredt spektrum af meget forskellige vine, men som alle, i de rette hænder, kan opnå magisk elegance og passion.

Jeg tror det er tilfældigheder der bestemmer, hvilke vine man fatter størst interesse for. De fleste, inkl. undertegnede er mest til kraftige bassevine i starten, men udvikler senere hen flair for lidt mere underspillede nuancer, og finder dem mere interessante.
Jeg var med en ven til en italiensk smagning for nogle år tilbage og smagte La Fornace Brunello di Montalcino riserva 1997 og har siden været hooked på sangiovese. Det kunne sikkert lige så vel have været noget andet.....og så alligevel ....nej - Sangiovese er kongen ;)

Hans Henrik Sorgenfrey
Indlæg:30
Tilmeldt:tirs 11/03-08 13:41
Geografisk sted:Sydsjælland

Hvad og hvor meget

Indlæg af Hans Henrik Sorgenfrey » tors 10/04-08 10:49

Hos os er Sangiovese også kongen. Til hverdag kan vi sagtens drikke vine til under 100 kr, hvis der er gode tilbud (f.eks. San Felice 2004, som beskrevet andet sted), men til andre tider og formål ligger vinene typisk i en noget højere prisklasse. Vi har efterhånden en del liggende i prisklassen 100-200, forskellige Chianti og Rosso di Montalcino (heriblandt stadig nogle Poggio Rosso 2000 - heldigvis) men også andre i en noget dyrere prisklasse, Brunelloer og Supertoscanere. Vi har også enkelte meget dyre vine, som vi har fået forærende, skal jeg understrege, da jeg ikke har lyst til at spendere vanvittige beløb. Kronen blandt dem er en Solaia årgang 1998, som jeg har set prissat til 1299 kroner. Når jeg en dag får den lukket op, skal jeg delagtiggøre jer i oplevelsen. Jeg tvivler dog på forhånd på, at jeg vil udbryde: helt klart en vin til 1300 kroner.
Blandt franske vine holder jeg, ligesom Søren, af Rhonevine. Jeg har f.eks. drukket flere fra Cairanne, som har været dejlige. Jeg har desuden nogle enkelte gode Bordeaux'er liggende (eller i hvertfald rimeligt gode, jeg har aldrig smagt flasker fra den mest prestigefyldte ende). Der er meget vin, man kan glæde sig over og til. Heldigvis.

Hans Henrik

Brugeravatar
Preben Nielsen
Indlæg:713
Tilmeldt:lør 29/12-07 22:37
Geografisk sted:Nordsjælland
Kontakt:

Indlæg af Preben Nielsen » fre 11/04-08 16:25

Ca. 60% af de vine vi køber/konsumerer er italienske, 30% franske, de resterende klattes ud over andre lande.
Ligesom hos Søren og Hans Henrik er Sangiovese favoritten. En anden italiensk favorit er god Barbera. I Frankrig er det Grenache-Syrah-Mourvèdre-osv-vinene fra det sydlige Frankrig, som vi forbruger mest af, når det skal være rødt, Bourgogne og Alsace, når det skal være hvidt.

Til hverdag ligger vinene vel typisk i 65-150 kr's lejet, nok med størst hyppighed omkring de 100.
Når det er weekend - eller i hvert fald lørdag - hedder det vel typisk 200-250 kr., ind imellem op til de 300 kr., sjældent derover.
En del af vinene køber vi direkte hos producenterne på vores ture til Frankrig og Italien, så udskrivningen er knapt så voldsom, som hvis vi købte det hele her til lands.
Jeg gider ikke betale mere end 500 kr. for en vin, og det hører til de helt sjældne undtagelser at jeg overhovedet kommer derop i nærheden. Jeg bevæger mig i det hele taget sjældent op over ca. 350 kr.
Som en god gammel vinhandler, jeg engang havde, sagde, da jeg spurgte ham om en eller anden vin var det høje beløb værd: Han trak på skuldrende og sagde: "Tja, det er jo bare vin."

Om vi er alene, eller om der er gæster gør ingen decideret forskel. De får den vin, som vi synes passer til maden, til lejligheden - og til dem. Som udgangspunkt vil jeg godt give dem den bedste oplevelse, som jeg kan byde på, når alle disse ting tages i betragtning. Og her har jeg adskillige gange oplevet, at jeg giver den gæst, der ikke er vant til lidt dyrere vine, en bedre oplevelse ved at holde prisen nede, idet en dyrere vin med sin større intensitet, mere markante karakter eller hvad det nu kan være, kan være "for meget" for og undertiden virke nærmest skræmmende på gæsten, der klart udtrykker større værdsættelse ved noget der ikke ligger for langt fra det prisniveau som vedkommende er vant til.

Til højtider: Til jul med tradtionel dansk julemad, vil jeg helst have øl, ellers en Rhône til max 70 kr. Det har efter min mening kun symbolsk betydning - signaleringen af fest og højtid - at konsumere dyr vin juleaften. Og her går jeg - som altid - op i smagsoplevelse fremfor signalværdi. Der er da intet mere deprimerende end kombinationen af høj signalværdi og dårlig smagsoplevelse :(
Til andre højtider vil det (jfr. ovenstående om gæster) afhænge af sammenhængen: Om vi er alene, om der er gæster og i givet fald hvem. Uanset situationen så vil det - parallelt med fravalget af den dyre rødvin juleaften - stensikkert ikke blive til Champagne nytårsaften. Det er i mine øjne også ren symbolik og på alle måder til grin smagsmæssigt kl. 24.

Til sidst vedr. "Misc - fx vinsmagninger og ekstravagance": Jeg dyrker ikke rigtig nogen af delene. Jeg foretrækker langt at nyde en god vin over en hel aften til mit daglige aftensmåltid uden sammenligning med alle mulige andre vine. Vin er for mig ikke primært et objekt for akademisk analyse, ej heller en konkurrence, hvor man skal finde en vinder. Vin er først og fremmest en skøn del af mit daglige liv. Derfor opfatter jeg også sammenlignende smagninger som en nødløsning, som handler om at man giver sig for lidt tid, eksempelvis: 7 vine på en aften i stedet for en vin pr. aften i en uge.
Hvad ekstravagancen angår, har jeg ikke behov for at svinge mig op til fx en 1000 kr's vin for at føle mig rig, stor i slaget eller for at jage noget ekstraordinært enestående. Jeg er yderst tilfreds med mit daglige vinliv, som knytter sig til mine daglige måltider med vine, hvor oplevelse og pris står i et nogenlunde rimeligt forhold til hinanden :)

/Preben

Brugeravatar
Philour
Indlæg:17
Tilmeldt:lør 19/01-08 17:08
Geografisk sted:Sjælland

Indlæg af Philour » lør 12/04-08 16:53

Gennemsnitsprisen er 100 kr. for de vine, jeg køber, men jeg indrømmer, at det er beregnet ud fra de såkaldte før-priser, der som bekendt i nogle tilfælde kan være urealistisk meget på den høje side. Jeg tænker ikke så meget i kategorier, men vil selvfølgelig vælge en forventet bedre vin til særlige lejligheder.

Jeg benytter ofte supermarkedernes tilbud, når jeg alligevel er ude at indkøbe dagligvarer.....

/Claus

amarone
Indlæg:264
Tilmeldt:fre 01/02-08 14:58
Geografisk sted:Århus

Indlæg af amarone » søn 13/04-08 09:34

Til hverdagsbrug køber jeg ofte billige vine (som oftest i prisklassen 25 kr - 60 kr). Mit hjerte banker for Italien. Mon ikke ca. 70% af de vine jeg drikker kommer der fra? Men der ryger dog noget fransk også og i endnu mindre grad fra diverse andre lande. Men jeg synes, at det kan være sjovt ind i mellem at smage vine fra helt fremmede steder, f.eks Mexico, Israel, Uruguay - eller måske Danmark :tommelop:
Da disse ofte er halv-dyre vine ryger de mest når der er gæster.
Men faktisk synes jeg, at de billige vine kan være nok så dejlige at drikke. Sjovt at se, hva` man egentlig får i den prisklasse. Og dejligt med lidt "bonde-vin" til "bonde-mad". Desuden kan man jo næsten heller ikke spise "flødeskumskage" flere gange om ugen. Jeg kan i hvert fald ikke :skaal:
Den vin der drikkes i forbindelse med gæster & højtider er alt fra ca. 80 kr og i prisklassen op til ca. 200 kr. Nogle meget få gange i prisklassen op til ca. 400 kr.

Brugeravatar
Preben Nielsen
Indlæg:713
Tilmeldt:lør 29/12-07 22:37
Geografisk sted:Nordsjælland
Kontakt:

Indlæg af Preben Nielsen » søn 13/04-08 15:12

amarone skrev:Men faktisk synes jeg, at de billige vine kan være nok så dejlige at drikke. Sjovt at se, hva` man egentlig får i den prisklasse. Og dejligt med lidt "bonde-vin" til "bonde-mad". Desuden kan man jo næsten heller ikke spise "flødeskumskage" flere gange om ugen. Jeg kan i hvert fald ikke :skaal:
Dit sidste udsagn er jeg helt enig i. Hvis man drikker luksus vin hele tiden, flader det ud, og som jeg også en gang har nævnt, ville jeg ikke drikke store vine hver dag, uanset om jeg havde ubegrænsede økonomiske midler til rådighed.
Når det alligevel til hverdag ikke så sjældent bliver til både 80 og 100 kr.s vine til hverdag, så skyldes det det, som også Søren var inde på, at man let kommer til at give 100-120 kr. for en "basisvin" fra fx Toscana. Den type er der almindeligvis ikke så meget "flødeskumskage" over (for nu at bruge dit billede). Det er faktisk ofte blot hvad jeg vil betegne som bedre eller rigtig god vin til den daglige mad. Sagen er bare at de vine er steget voldsomt i pris over de sidste vel 8-10 år. Desværre.

Det kan jo så være, at det er dig, vi skal lytte til, hvad angår de billigere vine. Så kunne du ikke give et par tips i Tips-kategorien, hvis du falder over noget godt og billigt?
Jeg vil bestemt også gerne drikke "bonde-vin" til "bonde-mad". Blot orker jeg ikke ved at prøve mig frem at komme ud for 4 ud af 5 supermarkedsvine, som jeg ikke gider drikke. Det er mit liv altså for kort til.

/Preben

Brugeravatar
Morten Sørensen
Indlæg:55
Tilmeldt:ons 16/01-08 22:39
Geografisk sted:Aalborg

Indlæg af Morten Sørensen » søn 13/04-08 17:37

Gennemsnitsprisen hos os ligger på 75-85 kr., fredag/lørdag kommer der nogle gange en vin til op imod 200 kr. på bordet, men prisen er ikke afgørende. Det afgørende er hvad vi lige har "lyst til", og man kan som bekendt sagtens gøre kanon køb til 100 kr. Det seneste år har 70% af vores vinkøb været italiensk, resten fransk og lidt oversøisk. Tidligere var det fransk vin som fyldte mest, men lige pt. har vi en "italiensk periode". Jeg er dog ikke i tvivl om, at vi altid vil vende tilbage til det franske, som vi kender rigtig godt og holder af (Bordeaux, Bourgogne, Rhone, Alsace).

Vi giver i det hele taget sjældent over 200 kr for en vin. Det er ikke pga. økonomi som sådan, men en eller anden sjov "psykologisk grænse" for os. I stedet for en vin til 400 kr. kan man jo få 2 til 200 kr. Og sådan kan man blive ved :) Hvis jeg får gæster som interesserer sig for, eller sætter pris på god vin, får den "lidt ekstra", men udgangspunktet er at vinen skal passe til maden. Hvis jeg får gæster som ikke interesserer sig synderligt for vin, gider jeg ikke fyre en 200 kr.'s vin af på dem. Så kan én til 50-60 kr. være udmærket.

Jeg synes man skal passe lidt på med at dømme supermarkederne "ude", men jeg er enig i, at man skal vide hvad man går efter, hvis man skal gøre gode køb i supermarkeder.

For mig går der stadig "sport i" hvis jeg kan finde en vin til 50-60 kr. som bare smager rigtig godt, og som folk tror koster 100 kr. eller derover :D

Brugeravatar
Preben Nielsen
Indlæg:713
Tilmeldt:lør 29/12-07 22:37
Geografisk sted:Nordsjælland
Kontakt:

Indlæg af Preben Nielsen » søn 13/04-08 18:06

Morten Sørensen skrev:Jeg synes man skal passe lidt på med at dømme supermarkederne "ude", men jeg er enig i, at man skal vide hvad man går efter, hvis man skal gøre gode køb i supermarkeder.
Nej, selvfølgelig skal vi ikke dømme supermarkederne ude. Når man går i sort-hvid, sker det jo næsten altid på bekostning af "sandheden". Lad os endelig være nuancerede her på forumet.

Jeg lavede for snart en del år siden en lille statistik over, hvor jeg oftest havde held i sprøjten, når jeg købte ind, og hvor der var flest fusere. Og konklussionen, som dengang faktisk ændrede mine indkøbsvaner, var at jeg fik mest ud af mine penge ved at købe hos "specialisterne" fremfor i supermarkederne. Selv om vinene hos førstnævnte er lidt eller noget dyrere, så opvejede det rigeligt de markant flere fusere fra supermarkederne.

Den lille artikel kan læses her:
http://vinsiderne.dk/artikler/de_bedste ... velser.htm
Morten Sørensen skrev:For mig går der stadig "sport i" hvis jeg kan finde en vin til 50-60 kr. som bare smager rigtig godt, og som folk tror koster 100 kr. eller derover :D
Det hører jeg gerne om, næste gang det sker :) Så samme opfordring fra mig som til amarone: Kast et indlæg i Tips-kategorien, når du har fundet noget.
Jeg vil udfordre dig ved at sige, at jeg er skeptisk, idet jeg synes det er yderst sjældent man får mere vin i glasset end man har betalt for.
Men under alle omstændigheder: Jo flere forskellige priskategorier der tippes indenfor, jo større nytteværdi.

/Preben

Besvar