Tysk vin

Alle vinrelaterede emner kan debateres. Du kan oprette debatter, give udtryk for dine synspunkter og svare på andres indlæg.
Besvar
Ejuel
Indlæg:35
Tilmeldt:tirs 01/01-08 22:38
Geografisk sted:Esbjerg
Tysk vin

Indlæg af Ejuel » ons 15/04-09 23:49

Tysk vin har det svært med at slå rigtigt igennen - undtagen i Tyskland. Forventningerne til de forskellige regioner er generelt ikke store. Læs her, hvad vores udmærkede redaktør af vinsiderne udtalte før den store smagning af Franken-vine:
"Jeg skal være ærlig og tilstå, at jeg ikke havde de store forventninger til smagningen". Heldigvis blev Preben overbevist om, at der også laves store vine i Franken - for det gør der!
At vi måske ved for lidt om tysk vin herhjemme, tyder en anden af Prebens udtalelser på: "Silvaner stortrives i Franken, og druesorten leverer som nævnt angiveligt bedre vine i denne region end Riesling gør. Det er mig bekendt det omvendte billede i forhold til resten af Tyskland." Det er efter min bedste overbevisning ikke helt korrekt. Uomtvisteligt er det sandt, at der måske ikke laves bedre Silvaner i hele Europa end i Franken. Vejret og jordbunden (der i øvrigt er meget veksler meget og giver Silvaner-vinene forskellig karakter) danner baggrunden for disse vines kvalitet. Men Riesling-vinene i Franken har også ekstrem høj kvalitet - og sælges i vid udstrækning.

Forskellige regioner i Tyskland har sit speciale, og enkelte steder prioriteres Riesling ikke særligt højt. I Baden - omkring Kaiserstuhl - stortrives de 3 Burgunder-druer (Weißburgunder, Grauburgunder og Spätburgunder) med vine af ekstrem høj klasse (desværre også høje priser).

Formålet med dette indlæg er ikke at hakke på Preben og hans "uvidenhed" om tysk vin ( i øvrigt HAR Preben profileret vin fra Keller), men det kunne være sjovt, hvis specialister ville skrive om tysk vins fortræffeligheder!
Venlig hilsen
Erik Andersen

Brugeravatar
Preben Nielsen
Indlæg:713
Tilmeldt:lør 29/12-07 22:37
Geografisk sted:Nordsjælland
Kontakt:

Indlæg af Preben Nielsen » tors 16/04-09 14:39

Hej Erik

Tak for dit indlæg. Det lader til at du ved en hel del om tysk vin. Det håber jeg du vil øse lidt af til inspiration for både mig og andre, der læser med.

Mht. at Silvaner skulle overgå Riesling i Franken, så har jeg denne oplysning - hvis jeg har forstået ham rigtigt - fra Jens Michael Gundersen, Tysk Vinkontor, som jeg snakkede med ved smagningen. Jeg mener også at det samme blev udtrykt af de tilstedeværende producenter.
I minimålestok kunne jeg selv konstatere ved at smage hos nogle producenter, at når jeg smagte Silvaner og Riesling i samme prisleje hos samme producent, så var Silvaner vinene mere interessante. Men jeg er da helt klar over, at det er et tyndt grundlag at forsøge at generalisere på.
Selv om det evt. skulle være sådan, at Silvaner "slår" Riesling i Franken, så er det jo på ingen måde det samme som at Franken ikke skulle kunne producere Riesling af høj kvalitet. Hvis du ligger inde med viden om konkrete vine og hvor de kan købes her til lands, så ville være interessant at høre om - og det gælder i øvrigt også anbefalinger af gode Silvaner vine.

A pro pos viden og mangel på samme, kender du (eller andre) en god og relativt ny dansk bog om tysk vin?
Ejuel skrev:...det kunne være sjovt, hvis specialister ville skrive om tysk vins fortræffeligheder!
Det er da bare at komme i gang, Erik :blink:. Ved at læse det du skriver, får jeg indtryk af at du ved en masse. Jeg er klart på skolebænken, hvad tysk vin angår, som jeg håber det fremgår af de forbehold jeg tager rundt omkring i hvad jeg skriver om emnet.

Jeg vil selvfølgelig fremover dele drypvis ud af hvad jeg finder ud af hen ad vejen. Og også fortsætte med at skrive om oplevelser i de tilfælde, hvor min konkrete viden er begrænset. På den måde håber jeg at være med til at skubbe lidt til andres interesse for de dejlige tyske vine. - Jeg håber andre vil gøre det samme.

Det får mig til at tænke på, at der er en stor smagning af tysk vin på Børsen, Riesling & Co, d. 22. april. Læs mere på http://www.tyskvinkontor.dk.

/Preben
Senest rettet af Preben Nielsen fre 17/04-09 06:50, rettet i alt 1 gang.

asger nielsen
Indlæg:47
Tilmeldt:tirs 02/12-08 00:26

tysk vin

Indlæg af asger nielsen » tors 16/04-09 17:01

Kære Preben og andre


Ang. tyske vine, så har Finn Klysner skrevet en fin bog :
"Tyske vine - tradition og fornyelse" fra 2002, Lindhardt og Ringhof.
Den har en grundig gennemgang af de tretten vinregioner og en masse
producenter og deres vine. Det er vist noget af det nyeste på der område.

Mvh

Asger Nielsen

Brugeravatar
Preben Nielsen
Indlæg:713
Tilmeldt:lør 29/12-07 22:37
Geografisk sted:Nordsjælland
Kontakt:

Re: tysk vin

Indlæg af Preben Nielsen » lør 25/04-09 16:02

Ejuel skrev:...det kunne være sjovt, hvis specialister ville skrive om tysk vins fortræffeligheder!
Jeg har netop skrevet lidt om mine oplevelser fra den netop afholdte tyske vinmesse Riesling & Co - ikke som specialist som det fremgår. Tværtimod gav messen mig mulighed for for første gang at smage flere tyske rødvine på en gang. Det var både spændende og godt!
http://vinsiderne.dk/diverse/smagninger ... g_co_1.htm
asger nielsen skrev:Ang. tyske vine, så har Finn Klysner skrevet en fin bog :
"Tyske vine - tradition og fornyelse" fra 2002, Lindhardt og Ringhof.
Den har en grundig gennemgang af de tretten vinregioner og en masse
producenter og deres vine. Det er vist noget af det nyeste på der område.
Tak for dit tip, Asger. Bogen lader til at være udsolgt fra forlaget ifølge de netbutikker, jeg har besøgt. Måske man kan være heldig at finde en i en boghandel et eller andet sted. I mellemtiden har jeg lånt bogen på biblioteket.

/Preben

kredor
Indlæg:12
Tilmeldt:tirs 14/10-08 13:52
Geografisk sted:Amager

Indlæg af kredor » fre 01/05-09 13:10

Jeg er ikke ekspert i tysk vin - slet ikke. Jeg er dog på det seneste gået på rov i Atomwine´s flotte tyske sortiment og må sige at jeg er blevet lidt varm på tysk riesling derefter. Det er de vildeste ting de kan med den drue.

Har smagt de tørre fra Keller (fantiske til prisen - og i det hele taget det bedste hvide jeg har smagt nogensinde) et par mellemsøde fra Cristoffel (Petroleum, sødme og syre i skøn forening) og til sidst en Beerenauslese fra Diel (ikke billig!) som fik englene til at synge.

Jeg er ihvetfald færdig med middelmådigt, dyrt fransk hvidvin lidt endnu.

Kredor

boor
Indlæg:246
Tilmeldt:man 15/09-08 09:20
Geografisk sted:Østerbro

Indlæg af boor » fre 01/05-09 13:28

Jeg vil også lige melde mig i koret af dem der er glade for tyske vine, uden dog at havde den helt store indsigt i tysk vin.

Riesling er selvfølgelig stort, men jeg har også efterhånden drukket mange tyske hvidvine lavet på Grauburgunder (Pinot gris) som generelt smager mig rigtig godt.

Atomwine har en rigtig god hverdags-Grauburgunder fra Seehof til 65,- kr som jeg varmt kan anbefale! God madvin, i øvrigt - perfekt til smørstegt lys fisk!

/Bo

Besvar