Facebook-ikon
Del denne side
Vinsidernes aktuelle Google PageRank

Juleøl

(Nedenstående er skrevet december 2008 og referer altså til øl smagt på det tidspunkt.)

På vores forside (2008) nævner jeg (Preben) Herlev Bryghus' Stjernebryg som den bedste juleøl, jeg indtil videre har smagt.
Den adskiller sig fra alle andre juleøl jeg har smagt ved at bære tydeligt præg af at være ufiltreret. Så den er lidt uklar, men det giver samtidig fornemmelsen af at der er noget "at tygge på". Der er en stoflighed, hvor det normale er, at en øl er klar og mere "vandig".
Stjernebryggen er derudover en ret elegant øl. Den har en udtalt sødme. 8% alkohol.
Øllen er lidt anderledes i forhånd til tidligere år. Alkoholprocenten er sænket fra 9% til 8%, og måske er sødmen øget en anelse. Jeg oplever ikke længere øllen som vinøs.
Jeg syntes bedre om den gamle model, men jeg oplever stadig, at Stjernebryg er i en klasse for sig.

Etiket

Andre gode juleøl

Hvis man ikke lige kan få Stjernebryggen, er jeg også kommet forbi andre gode juleøl her i december, øl som jeg i mangel af Stjernebryggen også ville være glad for som ledsager til den traditionelle danske julemad.

Willemoes julebryg (blå etiket) fra Bryggeriet Vestfyn er den ene. 7,5% alkohol. Forhandles i SuperBrugsen o.lign.

Den anden er Willemoes julebryg 2008 (billedet), der med sine 10,6% alkohol hører til afdeling med mere tyngde. Den er dog hverken tung, bøvet eller alkoholisk men tværtimod livlig, balanceret og smagfuld. Set i SuperBrugsen.

Jacobsen, Golden Naked Christmas Ale fra Carlsberg er også en rigtig god øl. Tørrere og mindre varm i tonen end Stjernebryggen, men bestemt brugbar. 7,5% alkohol. Set i SuperBrugsen, men forhandles vist en del steder.

Hvis man vil have en lettere og mere tør type juleøl (alle ovennævnte har en vis sødme), så synes jeg at Julebryg fra Bryghuset Svaneke er glimrende. 5,7% alkohol. Nok snarere en øl til julefrokosten end til julemiddagen.

Brøckhouse julebryg (smagt 2007) er en rimelig mellemvare, som jeg dog personligt ikke finder så interessant. Brugbar som en nødløsning. Brøckhouse er i øvrigt netop gået i betalingsstandsning.

De mindre gode

Jeg har også smagt et par juleøl, som i mindre grad er faldet i min smag. En er Carlsbergs Semper Arden Christmas Ale. Den forekommer tungere og mere grov end de ovennævnte og med en efter min smag ikke så rar type sødme.

Nørrebro Bryghus's julebryg er jeg heller ikke så vild med (smagt 2007). For slank og uden den fine sødme, som jeg godt kan lide i juleøl. Desuden en uharmonisk og efter min mening ikke så smagfuld krydring.

Dem der ikke er med her

De smagte øl nævnt ovenfor er, hvad man nok vil kalde luksusøl. Prisen er vel typisk små 40 kr. for en halv liter.

De fra - havde jeg nær sagt - gamle dage velkendte travere, Tuborgs Sneøl (hedder den vist i folkemunde) og Carlsbergs 47 er ikke med her. Det er industriøl af en helt anden observans - og til en helt anden pris.

De kan gå an, hvis man har til sinds at hælde en masse indenbords til sild og snaps osv., eller hvis det bare skal være billigt. Men ølnydelse på niveau med de øl, jeg har fremhævet ovenfor, byder disse øl ikke på.

December 2008

Din Internet Explorer er stærkt forældet, og mange ting på Vinsiderne.dk vil derfor enten ikke kunne ses, se helt forkerte ud eller ikke fungere. Vi opfordrer dig derfor til at hente en ny version af Internet Explorer. Eller endnu bedre: Brug en anden browser som f.eks. Firefox.
Du bruger den forældede Internet Explorer 7 (eller måske Internet Explorer 9 i kompatibilitets-visning). Det betyder, at nogle ting på Vinsiderne.dk ikke vil virke, og andre ting vil blive vist forkert eller slet ikke. Vi opfordrer dig derfor til at hente en ny version af Internet Explorer. Eller endnu bedre: Brug en anden browser som f.eks. Firefox.