Herslev Bryghus

De fleste, der har fået en rundvisning på en vinejendom, vil sikkert straks associere billedet til venstre med vinproduktion i et sydeuropæisk land.
Men nej, vi er i Danmark, og der er øl på programmet! - Pragtfuld øl!

Hvad laver øl på Vinsiderne.dk?

Juleaften 2006 konverterede jeg (Preben) endegyldigt til øl, når det handler om den ledsagende drik til den traditionelle, rødvinsdræbende julemad.
De sidste par år har jeg i løbet af julemåneden smagt på forskellige juleøl bl.a. fra danske mikrobryggerier, som fremstiller øl af en helt anden klasse og observans end de velkendte store bryggerier.
Stjernebryg etiket De sidste to år har min favorit været Stjernebryg fra Herslev Bryghus. Da jeg den nævnte juleaften - mest af sociale grunde - endnu en gang sad med den lavkulinariske kombination af dansk julemad og rødvin, kunne det være nok. Så rødvinen blev udskiftet med en Stjernebryg. Det bragte det forsvundne smil tilbage. Og selv om mine øl-vin præferencer afspejles i, at der er vin til aftensmaden 99% af årets dage, så savnede jeg slet ikke vin ved denne lejlighed. Stjernebryggen var en fuldgyldig og super-tilfredstillende drik, der matchede maden forbilledligt. Dvs. øl kan i visse måltids-situationer udkonkurrere vin - selv for en inkarneret vinelsker.

Favoritbryggeriet

Som sagt har mit ølforbrug være begrænset til tiden omkring jul. Men da jeg omkring påsketid i år så en Forårsbryg fra Herslev Bryghus på hylderne, skulle den da lige prøves. Endnu en pragtfuld øl!
Det fik mig så til også at investere i et par påskebryg fra andre mikrobryggerier, men jeg fandt intet der faldt så godt i min smag som Forårsbryggen. På den baggrund er Herslev Bryghus gået hen og blevet mit favoritbryggeri, som jeg dermed fik lyst til at kigge nærmere på. Så jeg aflagde et besøg i maj 2007.

John Abrahamsen

På besøg

Det var meningen, at jeg skulle have mødt bryggeren Tore Jørgensen, som dog desværre var blevet syg. Det var i stedet en af bryggeriets seks medarbejdere, den entusiastiske og venlige John Abrahamsen (billedet), der fortalte og skænkede smagsprøver op.
Hvor jeg, når jeg besøger vinproducenter, ind imellem kan få nok af at høre en relativt forudsigelig historie om fremstillingsmetoder, så var alt her nyt for mig. Jeg vidste på forhånd hverken hvad malt eller humle var!

Bryggeriet har et fast sortiment bestående af fire øl: Pale Ale, Hvede, Pilsner og Stout (detaljerede beskrivelser kan se på bryghusets hjemmeside).
Derudover fremstilles en række årstidsøl: Schwarz Bier, Forårsbryg, Gorms Bryg, Sommer Ale, Høst Bryg Kirsebær og Stjernebryg. Der er yderligere nye øltyper på vej.

Tiden står således alt andet end stille på det lille bryggeri, der ligger i landsbyen Herslev lidt uden for Roskilde.

Grundholdninger

På Herslev Bryghus fremstiller de øl, der både skal kunne nydes alene og sammen med mad.

Herslev Bryghus bygning

En anden og meget kvalitetsor­ienteret grundhold­ning er, at de flasker, der står ude i butikkerne, skal være friske. Derfor kører Herslev Bryghus hellere ud med flere små leverancer end med en stor, så deres øl ikke risikerer at stå og blive gammel ude på hylderne rundt omkring. (Det forklarer, hvorfor jeg, når jeg ved juletid har været heldig at finde min Stjernebryg i en forretning, har oplevet, at der skulle slås til omgående, hvis jeg skulle sikre mig min ration.)
At øllet sælges friskt har stor betydning, da det ikke pasteuriseres, hvilket giver en kortere holdbarhed.
I øvrigt filtreres øllet heller ikke.

Smagsprøverne

Jeg blev under besøget først budt på deres nye øl Maj Bock, som atter en gang kaldte på det umiddelbare smil. En smukt gyldent-orange øl med en fyldig, varm, sødmefyldt smag med en diskret bitterhed i den lange eftersmag. Øllen havde den dejlige, cremede og blide livlighed, som jeg tidligere har fundet i Herslev Bryghus' øl.

Gorms Bryg forekom smagt på baggrund af Maj Bock'en tørrere og mere bitter, i min mund smagsmæssigt mindre balanceret.
Min ledsagende - og i dagens anledning mandlige - medsmager havde dog Gorms som en klar favorit. Så her snakker vi givetvis om den udiskuterbare smag og behag.

Høst Bryg Kirsebær var en mildest talt speciel - for ikke at sige chokerende - oplevelse, ganske syrlig med en tydelig men ikke overmarkeret smag af kirsebær og en lidt støvet bitterhed. Den kunne jeg simpelthen ikke lide, og jeg fik, da jeg gav udtryk for dette, at vide, at denne øl typisk deler meningerne i elsker eller hader. Det tror jeg på.

Ved serveringen af Hvede vendte John Abrahamsen øllen grundigt op og ned nogle gange for at få det fine bundfald til at fordele sig i øllen, så smagsstofferne fra bundfaldet kom til at spille med. Øllen var derfor overordentlig uklar i glasset, ganske lys farve og tilsvarende lyse smage. Smagen var meget aromatisk og floral med et tilskud af gummi (elastik) som jeg fandt noget pudsigt.
Øllen finder bl.a. anvendelse i sushi-restauranter, hvilket var let at forstå. Hvis man er til den slags, kunne det være et spændende match.

Til sidst var der den ultramørke, næsten sorte, Stout i glasset. Mørkt- og fuldtsmagene med ganske stærk og dyb bitterhed. Ganske kompleks med bl.a. toner af lakrids.
John Abrahamsen fortalte, at sådan en øl kunne han godt nyde over tre timer, så man kan vel nærmest tale om en øl med meditations-kvaliteter.
I forhold til den fuldtonenede og kraftige smag, fandt jeg øllens krop lidt underbetonet. Den - i forhold til andre og mindre kraftigt smagende - øl relativt lave alkoholprocent på 6% talte i samme retning.
Det at det næste bryg af denne øl kommer op på 7% antyder muligheden for en forbedret balance - og demonstrerer desuden, at de på bryggeriet er vågne og fokuseret på løbende at justere og forbedre kvaliteten.

Det store udsyn og de mange valgmuligheder

Kristoffer Wolff

De mange forskellige øltyper som Herslev Bryghus fremstiller vidner om et bredt og dybt udsyn til den store verden og en lyst til at lade sig inspirere af det bedste fra de bedste. Således karakteriserede diplombrygger Kristoffer Wolff, uddannet ved Skandinavisk Bryggerhøjskole, f.eks. deres Forårsbryg som en øl fremstillet efter belgisk forbillede men "humlet" på amerikansk maner og fremstillet på dansk malt, mens Maj Bock'en er lavet som en typisk tysk bock.

Mens jeg lyttede til bryggeren, blev jeg i det hele taget imponeret over den store mængde valgmuligheder, som man står overfor i forbindelse med produktionen af øl, Forskellige slags malt Forskellige typer malt
Klik for stor størrelse
og over så mange parametre der kan justeres på, lige fra valg af malttype, maltens ristningsgrad, over- og undergæring og en masse andre ting, som jeg lyttede til, men som jeg grundet mit ukendskab til ølfremstilling ikke rigtig forstod.

Når jeg ved hvor godt det kan gå - og her tænker jeg på oplevelserne fra glasset - så kalder det på min taknemlighed og dybe respekt for det arbejde, som teamet på Herslev Bryghus udfører.
Og så er der jo noget i kvalitetsorienteringen, og det at produkterne har så personlige udtryk - og ikke blot er anonyme industriprodukter - der ligner det, som jeg værdsætter ved at beskæftige mig med de gode europæiske vine. Skønt at vi har den slags kultur i Danmark!

Syv flasker øl

Siden besøget på Herslev Bryghus har jeg smagt yderligere fire af deres øl. Da de enkelte bryg kan variere, er bryg-nummer angivet.

Pilsner (bryg 42), er en smukt gylden øl med skøn duft. Der er noget at smage på her, og øllen er meget langt fra den typiske lette, tørstslukkende, danske pilsner. En tand for bitter til min smag, når man nyder den uden mad, men sammen med mad dæmpes dette.
5,5% alkohol. Øllen beruser ikke hverken tungt, bøvet eller søvndyssende, men rent og "vinøst" - i modsætning til den typiske danske industriøl med lavere alkoholprocent.

Pale Ale (bryg 50) er lys gylden orange, skøn duft. Overvejende lyse men også lidt mørkere smage med en meget fint afstemt bitterhed. Blid øl med mild antydning af sødme. Uhyre balanceret. En nydelse uden mad. 5,9% alkohol.
Den kommer jeg til at smage igen.

Schwarz Bier (bryg 19) er en meget mørk øl med gyldent skær. Duft og smag af rugbrød er tydelig, men der er "lys i mørket", og øllen fremstår ikke uden elegance. En lille blød sødme parret med den diskrete bitterhed er afvæbnende. Ikke rigtig min smag - jeg er vist ikke rigtig til mørk øl. 5,2% alkohol.

Basilisken - Roskilde Kloster Bryg er fremstillet til bl.a Roskilde Kloster, hvor drejestykket på den tappehane, som munkene i sin tid brugte på deres ølanker, var udformet som en basilisk (et fabeldyr).
(Bryg 42) Øllen er bl.a. brygget med timian og blodrod, hvilket mine smagsløg ikke er i stand til at fange. Øllen smager i det hele taget på ingen måde markant.
Mørk orangegylden. Lavt skum og efter min smag mangel på livlighed. Tør med en lille sødme, middelbitter finale. Hitter ikke hos mig. 6% alkohol.

Maj 2007

Din Internet Explorer er stærkt forældet, og mange ting på Vinsiderne.dk vil derfor enten ikke kunne ses, se helt forkerte ud eller ikke fungere. Vi opfordrer dig derfor til at hente en ny version af Internet Explorer. Eller endnu bedre: Brug en anden browser som f.eks. Firefox.
Du bruger den forældede Internet Explorer 7 (eller måske Internet Explorer 9 i kompatibilitets-visning). Det betyder, at nogle ting på Vinsiderne.dk ikke vil virke, og andre ting vil blive vist forkert eller slet ikke. Vi opfordrer dig derfor til at hente en ny version af Internet Explorer. Eller endnu bedre: Brug en anden browser som f.eks. Firefox.