Servering af vin: Vinens temperatur

Vi møder stadig undren rundt omkring, når vi gerne vil have vores rødvin kølet. Skrønen med at rødvin skal serveres ved "stuetemperatur" lever stadig i bedste velgående.

Man skal selvfølgelig drikke sin vin ved den temperatur, som man bedst kan lide. Når det er sagt, er det vores personlige opfattelse, at forskellige vintyper præsenterer sig bedst ved forskellige temperaturer. Og som det vigtigste, synes vi, at rødvin præsenterer sig bedst mere eller mindre afkølet i forhold til vore dages stuetemperatur.
Vi deler disse meninger med mange andre vinentusiaster - omend smag-og-behag-nuancer selvfølgelig kan variere. Under alle omstændigheder vil vi opfordre til at man eksperimenterer for at finde sin egen præference, idet det er uomgængeligt, at oplevelsen varierer markant afhængigt at serveringstemperaturen.

Hvid- og rosévin

Lettest er det med hvid- og rosévin; her er der næppe nogen, der synes at de præsenterer sig bedst varme. Spørgsmålet er så: Hvor kolde skal de være? En godt bud på en starttemperatur er, synes vi, for de fleste hvid- og rosévine ca. 10°. 2-3 timer (afhængigt af vinens starttemperatur) i køleskabet, så skulle den være klaret.
Når man har smagt på vinen, og vurderet om dens temperatur vil have godt af en justering i den ene eller den anden retning, ja, så det jo let enten at stille den i køleskabet igen eller lade den stå på bordet.

En lys og neutral "sommerhvidvin" og en let rosévin har godt af yderligere nogen tid i køleskabet. Sådan nogle serverer vi køleskabskolde (ca. 5°), dels fordi det i sig selv udpræget klæder vinene, dels fordi de bliver varmet hurtigt op i solen.
Større og mere ædle hvidvine kan måske have gavn af at blive serveret mere moderat afkølet, f.eks. ved 12°, ja, nogle vil måske sige endnu varmere. En stor hvidvin kan miste smagsnuancer ved at blive kølet for kraftigt. Men som altid er det lettere at opvarme end nedkøle en vin, så vi foretrækker at al hvidvin er godt kølet fra starten.

Det første glas snyder lidt

Hvad temperatur angår, kan det første glas godt snyde lidt. Fordi vinen hældes i et ca. 20° varmt glas, vil den hurtigt blive opvarmet og forekomme varmere end den er, mens det anden opskænkning sker i et afkølet glas. Det samme snydefænomen opleves, når rødvinen er kølet, dog knapt så markant, fordi rødvin almindeligvis ikke serveres ved 10°.

Rødvin

Hvor det for hvidvins vedkommende trods alt må siges at være en relativt enkel sag, fordi de fleste er enige om at den skal serveres afkølet, så tegner der sig et mere sammensat billede, når vi snakker rødvins serveringstemperatur.

Vi serverer al rødvin under stuetemperatur. Og her går vi virkelig op i blot en enkelt grads forskel, som kan give markante forskelle i oplevelse af vinen.
En hovedregel: jo yngre og mere frugtbetonet vinen er, jo køligere skal den være. 14-15° er et udmærket udgangspunkt for unge og frugtige vine.
Hvis vi er ovre i den mere letbenede genre som f.eks. Bardolino og Valpolicella (ikke-ripasso), køler vi til 12-13°.
Der findes næppe den rødvin, som vi serverer ved en start-temperatur der overstiger 17°. De allerfleste rødvine serverer vi som udgangspunkt ved 16°.
For de moderne, syrefattige, halvsøde, alkoholrige oversøiske vines vedkommende har vi læst anbefalinger på 12°. Men den slags vine prøver vi at undgå, så det vil vi lade andre om at afgøre.

Heller for kold end for varm

Vi vil som udgangspunkt hellere servere en vin lidt for kølig end for varm. Dels stiger temperaturen hurtigt i glasset, dels opvarmes vinen i munden, specielt hvis man suger luft ind og "slynger" vinen rundt i munden, før den synkes.
Hvis man ønsker hurtigt at opvarme en for kølig vin, der er hældt i glasset, er det let: Man kan tage fat om glassets kuppel og lade håndfladen afgive sin varme til glas og vin. Derimod er der ikke rigtig noget at gøre, hvis vinen i glasset er for varm.

Mousserende vin

Vi foretrækker mousserende vin køleskabskold fra starten, d.v.s. ca. 6°. I de slanke champagneglas opvarmes vinen hurtigt - især ved første opskænking - grundet den store berøringsflade vinen har med glasset i forhold til mængden af vin. Varm mousserende vin er meget lidt skønt, og igen: er den for kold, kan den stå lidt på bordet, inden man skænker næste glas.
Der skal nok findes Champagne-fans, der vil være påpasselige med for stærk afkøling, fordi kulde kan dræbe de finere nuancer. Men vi har et mere enkelt forhold til mousserende vin, idet vi stort set er holdt op med at købe champagne, fordi de efter vores mening er for dyre i forhold til hvad de giver fra sig.

Portvin og lignende

Hvad angår portvin og lignende desertvinstyper, bruger vi nogenlunde samme princip som for rødvin: altså et udgangspunkt på 16° med mulighed for at justere op og ned enten i køleskabet eller med flasken på bordet.

Prøv selv

Afprøv selv temperaturens indvirkning på vinoplevelsen! Det er ganske spændende at opleve, hvor meget man kan forbedre den ved at finde en passende temperatur.

Afkøling af vin på restaurant

På de fleste almindelige restauranter serveres rødvin tit for varm. Vi har skrevet om denne særlige problematik her.

Januar 2005

Din Internet Explorer er stærkt forældet, og mange ting på Vinsiderne.dk vil derfor enten ikke kunne ses, se helt forkerte ud eller ikke fungere. Vi opfordrer dig derfor til at hente en ny version af Internet Explorer. Eller endnu bedre: Brug en anden browser som f.eks. Firefox.
Du bruger den forældede Internet Explorer 7 (eller måske Internet Explorer 9 i kompatibilitets-visning). Det betyder, at nogle ting på Vinsiderne.dk ikke vil virke, og andre ting vil blive vist forkert eller slet ikke. Vi opfordrer dig derfor til at hente en ny version af Internet Explorer. Eller endnu bedre: Brug en anden browser som f.eks. Firefox.