Mad

- salt og hvidt brød

Salt

Der er forskel på salt. Noget er slet og ret salt-smagende. Andet smager ligesom af noget. Det er i hvert fald en helt anden fornemmelse, som er lidt svær at beskrive, men en klar forskel gør det.

Vi er meget glade for uraffineret, fint middelhavssalt f.eks. af mærket Lima. Det er ofte lidt gråt og/eller uregelmæssigt i farven, ser mere naturligt ud end det blanke, hvide og almindelige fine bordsalt. Til kød, stegt grønsagstilbehør, sovs o.lign. er det fremragende. Knap så vigtigt til kogte ting.

Det er også dyrere, men det betyder ingenting, når først man er "kommet på det". Sådan en pose salt til ca. 30 kr. kan jo holde et halvt års tid eller mere, så det er egentlig latterligt at spare her.

Udover den bedre oplevelse, som det gode salt giver, så er det da også værd at tage med, at alle de naturlige og gode stoffer, som mineraler og sporstoffer, ikke er raffineret fra i den proces, der skal få saltet til at se hvidt og ensartet ud.

Vi har ikke set Lima-saltet andre steder end i helsekostforretninger, hvilket er rigtig synd, da det forhindrer de fleste mennesker i at komme i berøring med det.

Hvidt brød

Det er heldigvis efterhånden muligt flere og flere steder at få hvidt brød, der ikke kun består af luft og en smuldrende krumme, brød der falder fra hinanden, hvis man skærer en skive. Og helt galt går det da, hvis man prøver at smøre smør på sådan en skive. Ubrugeligt.

Hvidt brød med en saftig, sammenhængende og gerne lidt sej krumme vinder frem, ofte under italienske navne som Verona-, Palermo-boller eller -brød.

Føtex har nogle virkelig gode. Nogle af dem går under navnet mini-baguette. (Vi kan "stå inde for" dem i Hillerød. Nogle købt på Nørrebro var ikke helt i top.)

Det man skal spørge efter, når man står hos sin lokale bager, er om brødet er langtidshævet. Og så må det jo komme an på en prøve, om brødet er til noget.

Man kan i øvrigt også selv bage sit eget langtidshævede brød. Der skal bruges: vand, salt, gær og hvedemel (evt. lidt grahamsmel).
Gær smuldres i koldt vand, salt tilsættes. Dejen røres godt, så den ender med at være sammenhængende, sej og stadig ret fugtig. Stilles i køleskab med et viskestykke over i 8-10 timer. Klatter af dejen tages med en ske og anbringes på bagepladen, bollerne bages herefter til de er gyldne. Enkelt og effektivt.

- - -

Læs også om:

Pasta og kød

De flydende: Tamari, olivenolie og "balsamico"

Tomater og "parmesan"

Det søde

Tilbage til mad-start-siden

Din Internet Explorer er stærkt forældet, og mange ting på Vinsiderne.dk vil derfor enten ikke kunne ses, se helt forkerte ud eller ikke fungere. Vi opfordrer dig derfor til at hente en ny version af Internet Explorer. Eller endnu bedre: Brug en anden browser som f.eks. Firefox.
Du bruger den forældede Internet Explorer 7 (eller måske Internet Explorer 9 i kompatibilitets-visning). Det betyder, at nogle ting på Vinsiderne.dk ikke vil virke, og andre ting vil blive vist forkert eller slet ikke. Vi opfordrer dig derfor til at hente en ny version af Internet Explorer. Eller endnu bedre: Brug en anden browser som f.eks. Firefox.