Mad

- tomater og "parmesan"

Tomater

At smage en fuldmoden, hjemmedyrket tomat kan ændre ens opfattelse af hvad tomater kan være i en sådan grad, at fokusering på at finde gode tomater om sommeren kan blive noget der minder om en årligt tilbagevendende besættelse.

Friske tomater er for os noget sæsonbestemt: Vi køber dem kun i de måneder, hvor det er varmt i Danmark.

Selv om sommeren er det en overordentlig vanskelig sag at finde tomater, der er acceptable; i perioder lader det til slet ikke at kunne lade sig gøre. Tomatavlerne har åbenbart ikke tid til at lade dem modne ordentligt, og hvis de ikke får lov til det, er håbet ude: de bliver aldrig til ordentlige tomater med den gode, søde, koncentrerede og krydrede smag. Dette er et blandt utallige eksempler på hvor ringe en situation vi har her til lands, når det drejer sig om fokus på gode råvarer. Nej i Danmark skal mad bare være billigst muligt. Hvor er det trist!

Bakke med tomater

Vi var for nogle år siden heldige at finde nogle tomater, som - når sommeren ellers er varm nok - er ganske gode. De nåede ikke en hjemmedyrket tomat til sokkeholderne, men var alligevel så gode at vi nød dem i store mængder, så længe sæsonen varede: Coctail tomaterne fra Netto.
I 2006 var de der ikke mere, og det var os ikke muligt at opdrive en eneste god og velsmagende tomat i Danmark. Det er skandaløst, oprørende og meget, meget trist!!

I 2007 dukkede de op igen, men nu i Fakta. Når vejret er med disse tomater fra Masnedø, er de bestemt brugbare. Og som nævnt har det ikke på noget tidspunkt været os muligt at finde bedre.

Bakke med tomater
I 2009 støtte vi ikke på Masnedø-tomaterne men har i stedet brugt Coop's Änglemark økologiske tomater. Brugbare uden at man går bagover af velsmag.

Grana Padano

Stykke Grana Padano

Når man, som vi, er til pasta-mad, så er det svært at komme uden om "Parmesan". Når vi skriver "Parmesan" i anførselstegn, så er det fordi vi tror, at det er den betegnelse de fleste danskere forbinder med den ost man river eller drysser over spaghetti'en. Men den ost vi bruger hos os til daglig er faktisk ikke er en Parmesan, men en Grana Padano, som vi køber i Netto (kan også fås flere andre steder).
(Grano Padano og Parmesan ligner hinanden meget, men området for produktion af Parmesan er mindre end det for Grano Padano, og vedtægterne for Parmesan er strengere.)

Hvis man på et tidspunkt har haft for vane at bruge færdigrevet (nærmest pulveriseret) Parmesan, så skal der kun få oplevelser med friskrevet Parmesan eller Grana Padano til, før man har fået sig en ny og god vane.

- - -

Læs også om:

Pasta og kød

De flydende: Tamari, olivenolie og "balsamico"

Salt og hvidt brød

Det søde

Tilbage til mad-start-siden

Din Internet Explorer er stærkt forældet, og mange ting på Vinsiderne.dk vil derfor enten ikke kunne ses, se helt forkerte ud eller ikke fungere. Vi opfordrer dig derfor til at hente en ny version af Internet Explorer. Eller endnu bedre: Brug en anden browser som f.eks. Firefox.
Du bruger den forældede Internet Explorer 7 (eller måske Internet Explorer 9 i kompatibilitets-visning). Det betyder, at nogle ting på Vinsiderne.dk ikke vil virke, og andre ting vil blive vist forkert eller slet ikke. Vi opfordrer dig derfor til at hente en ny version af Internet Explorer. Eller endnu bedre: Brug en anden browser som f.eks. Firefox.