At smage en fuldmoden, hjemmedyrket tomat kan ændre ens opfattelse af hvad tomater kan være i en sådan grad, at fokusering på at finde gode tomater om sommeren kan blive noget der minder om en årligt tilbagevendende besættelse.
Friske tomater er for os noget sæsonbestemt: Vi køber dem kun i de måneder, hvor det er varmt i Danmark.
Selv om sommeren er det en overordentlig vanskelig sag at finde tomater, der er acceptable; i perioder lader det til slet ikke at kunne lade sig gøre. Tomatavlerne har åbenbart ikke tid til at lade dem modne ordentligt, og hvis de ikke får lov til det, er håbet ude: de bliver aldrig til ordentlige tomater med den gode, søde, koncentrerede og krydrede smag. Dette er et blandt utallige eksempler på hvor ringe en situation vi har her til lands, når det drejer sig om fokus på gode råvarer. Nej i Danmark skal mad bare være billigst muligt. Hvor er det trist!
Vi var for nogle år siden heldige at finde nogle tomater,
som - når sommeren ellers er varm nok - er ganske gode. De nåede ikke en
hjemmedyrket tomat til sokkeholderne, men var alligevel så gode at vi nød dem
i store mængder, så længe sæsonen varede: Coctail tomaterne fra Netto.
I 2006 var de der ikke mere, og det var os ikke muligt at opdrive en
eneste god og velsmagende tomat i Danmark. Det er skandaløst, oprørende og
meget, meget trist!!
I 2007 dukkede de op igen, men nu i Fakta. Når vejret er med disse
tomater fra Masnedø, er de bestemt brugbare. Og som nævnt har det ikke på noget
tidspunkt været os muligt at finde bedre.
Når man, som vi, er til pasta-mad, så er det svært at komme
uden om "Parmesan". Når vi skriver "Parmesan" i anførselstegn, så er det
fordi vi tror, at det er den betegnelse de fleste danskere forbinder med den ost
man river eller drysser over spaghetti'en. Men den ost vi bruger hos os til daglig er faktisk ikke er en
Parmesan, men en
Grana
Padano, som vi køber i
Netto (kan også fås flere andre steder).
(Grano Padano og Parmesan ligner hinanden meget, men området for produktion af
Parmesan er mindre end det for Grano Padano, og vedtægterne for Parmesan er
strengere.)
Hvis man på et tidspunkt har haft for vane at bruge færdigrevet (nærmest pulveriseret) Parmesan, så skal der kun få oplevelser med friskrevet Parmesan eller Grana Padano til, før man har fået sig en ny og god vane.
- - -
Læs også om:
De flydende: Tamari, olivenolie og "balsamico"